• دهکده جهانی، امنیت غذایی، مزارع پرطلایی

دستورالعمل‌های نظارت بهداشتی طیور (کشتارگاه)


شرکت زنجیره یکپارچه تولید گوشت مرغ کیوان مرغ پرطلای مهاباد

با عنایت به دریافت گزارشاتی مبنی بر وقوع بیماری آنفولانزای طیور در برخی کشورهای همسایه و با توجه به جایگاه و نقش حمل‌و‌نقل در انتشار بیماری و پیرو بخشنامه های قبلی ، بدینوسیله دستورالعمل تکمیلی اقدامات بهداشتی در خصوص حمل و کشتار طیور در کشتارگاه‌ها به شرح ذیل جهت اطلاع و بهره‌برداری ارسال می گردد.
 

بارگیری و حمل به کشتارگاه طیور

1. کلیه گله‌های طیور پرورشی باید ظرف مدت 48 ساعت قبل از بارگیری توسط دکتر دامپزشک مسئول فنی بهداشتی مرغداری و یا کارشناسان اداره دامپزشکی محل ، مورد معاینه درمانگاهی قرار گرفته و نسبت به صدور گواهی بهداشتی جهت حمل به کشتارگاه (‌با اعتبار حداکثر 5 روز) اقدام شود.
2. کشتار طیور باید دریکی از کشتارگاه‌های طیور داخل استان و حتی الامکان در نزدیکترین کشتارگاه انجام پذیرد و در صورت نیاز ،‌صرفا لاشه طیور کشتار شده با رعایت ضوابط زنجیره سرد و پس از اخذ گواهی بهداشتی حمل به استان‌های دیگر حمل شود.
3. در صورتیکه ظرفیت کشتارگاهی موجود استان ،‌کمتر از میزان طیور عرضه شده برای کشتار باشد ، صدور مجوز حمل گله‌هایی که از نظر درمانگاهی سالم و بویژه فاقد نشانه‌های درمانگاهی بیماریهای ویروسی واگیر از جمله گامبورو ، ‌نیوکاسل و آنفولانزا میباشند، ‌با رعایت سایر ضوابط بهداشتی حمل طیور زنده و هماهنگی با اداره کل دامپزشکی استان مقصد ، جهت کشتار در نزدیکترین کشتارگاه مجاز یکی از استان های همجوار بلامانع خواهد بود. بدیهی است کشتار کلیه گله‌های مادر و تخمگذار( در پایان دوره ) باید در یکی از کشتارگاه‌های طیور داخل استان انجام پذیرد.
4. از هر محموله طیور کشتاری متعلق به مرغداریهایی که دردوره پرورش با تلفات بیش از 10 درصد به کشتارگاه فرستاده می شوند باید پیش از بارگیری ، جهت انجام آزمایش‌های سرولوژیک به تعداد 15 نمونه خون تهیه شود.
 

تخلیه طیور در کشتارگاه

1. گواهی حمل بهداشتی کلیه محموله‌های طیور کشتاری باید هنگام ورود به کشتارگاه کنترل گردد و بازرسی بهداشتی پیش از کشتار در مورد کلیه محموله‌ها انجام پذیرد.
2. خودروها و قفس‌های ویژه حمل طیور کشتاری باید قبل از هر بار بارگیری و بعد از هر بار تخلیه ،‌ بطور کامل شستشو و (‌ترجیحا با استفاده از ضد عفونی‌کننده‌های دارای پایه پراکسید ،‌ ترکیبات چهارتایی آمونیوم ، ید - با دقت توصیه شده ) ضد عفونی ‌گردند . کنترل منظم فراهم و کارامد بودن امکانات لازم برای انجام فرایند فوق در کشتارگاههای طیور استان ضروری می‌باشد.
تبصره : از ادامه فعالیت کشتارگاه‌های طیور فاقد امکانات فوق بایستی در اسرع وقت جلوگیری بعمل آید.
3. گواهی نظارت بر شستشو و ضد عفونی کامیونهای حمل طیور : جهت خروج این کامیونها از کشتارگاه و مراجعه به واحد مرغداری برای بارگیری مجدد با مهر و امضاء مسئول فنی بهداشتی کشتارگاه ضروری است.یک نسخه از گواهی صادره باید در کشتارگاه (نزد مسئول فنی بهداشتی ) بایگانی شود . در صورت حمل بین استانی طیور ، ارائه این گواهی به اداره دامپزشکی مبدا ، برای دریافت گواهی بهداشتی حمل الزامی می‌باشد.
 
4. خودروهای حمل طیور کشتاری باید دارای مشخصات زیر باشند :
4-1)کلیه سطوح اتاق حمل کاملا قابل شستشو و ضدعفونی باشد.
4-2) در هنگام حمل طیور، ‌مجهز به پوشش مناسب مانند پرده‌های مشبک برزنتی بوده و تهویه مناسب فراهم باشد.

 

بازرسی بهداشتی

مسول فنی بهداشتی کشتارگاه موظف است :

1. در صورت برخورد با محموله مظنون به آنفولانزا در بازرسی بهداشتی ، کلیه طیور با علایم بالینی مشکوک و همچنین لاشه‌های مظنون به بیماری آنفولانزا باید ضبط و پس از معدوم نمودن به شیوه مناسب سوزانیده شود.
2. در صورت مشاهده موارد فوق، خط کشتار باید متوقف شده و پس از شستشو و ضدعفونی مجدد و رعایت سایر دستورالعملهای بهداشتی نسبت به کشتار طیور باقیمانده اقدام گردد یا کشتار موارد مظنون در پایان کشتار روزانه صورت گرفته و متعاقبا نسبت به شستشو و ضدعفونی کامل اقدام شود. همچنین ادامه فعالیت کشتارگاه، منوط به اخذ مجوز کشتار از اداره دامپزشکی محل می باشد که در صورت انجام کامل و دقیق شستشو و ضد عفونی کشتارگاه صادر خواهد شد.
3. کشتار گله‌های مظنون باید با رعایت کلیه ضوابط بهداشتی انجام گیرد . بدیهی است پرسنل باید مجهز به لباس کار مناسب ( کلاه، ‌ماسک  روپوش ، دستکش و چکمه) باشند.
4. مسئول فنی بهداشتی و نیز متصدی کشتارگاه موظفند اداره دامپزشکی محل را بلافاصله از تشخیص یا ظن به بیماری آنفولانزا در بازرسی بهداشتی قبل یا بعد از کشتار آگاه نمایند.
5. از کلیه پرسنل باید تعهد کتبی مبنی بر عدم تماس حداقل تا سه روز با کلیه واحدهای مرتبط با صنعت طیور اخذ شود.

 

کنترل بهداشتی کشتارگاه

1. اقدامات لازم برای مبارزه با جوندگان و حشرات به دقت به مورد اجرا گذاشته شود.
2. کلیه پنجره‌هایی که به محوطه بیرونی کشتارگاه باز می شوند، ‌باید مجهز به توری بوده ، به گونه‌ای که از ورود پرندگان و حشرات جلوگیری شود.
3. کلیه سالنهای عملیات و نیز تجهیزات مربوط باید در پایان کشتار روزانه بدقت و به طور کامل شستشو و پاکیزه شده و با ماده ضد عفونی‌کننده مناسب گند زدایی گردند.
4. کلیه آبروهای فاضلاب موجود در محوطه بیرونی کشتارگاه‌ها باید مجهز به سرپوش مناسب باشد ‌بنحوی که از تماس هرگونه پرنده با آن جلوگیری شود.
5. کلیه پرسنل شاغل در کشتارگاه باید هنگام فعالیت از لباس کار مناسب اختصاصی جهت ایمنی فردی و جلوگیری از انتقال بیماری (‌شامل کفش – کلاه- روپوش- ماسک – دستکش و ...) استفاده نمایند. لباس های کار باید در پایان هر نوبت کاری تعویض و پس از شستشو و ضدعفونی به روش مناسب برای استفاده در روز بعد آماده گردند.
6. تعویض بموقع و نیز استفاده از ماده ضدعفونی کننده در حوضچه‌های ضدعفونی موجود در ورودی کشتارگاه باید مد نظر قرار گیرد.
7. از ورود خودروهای متفرقه به کشتارگاه‌های طیور باید اکیدا جلوگیری شود.
8. از نگهداری هر گونه طیور و سایر حیوانات در کشتارگاه‌های طیور باید خودداری گردد.
9. ضایعات کشتارگاهی باید بلافاصله و با رعایت کلیه ضوابط بهداشتی به واحد تبدیل ضایعات کشتارگاه و یا با فراهم آوردن کلیه امکانات لازم (بدون هر گونه نشت در طول مدت حمل ) به کارخانه تبدیل ضایعات مستقل انتقال داده شود و در غیر این صورت به شیوه بهداشتی در محل کشتارگاه دفن گردد.